Dingo's Blog

25/10/2009

Interessante ontwikkelingen op het gebied van energiezuinige processoren

Filed under: Hard- en software — dingo99 @ 18:33
Tags: , , ,

Was lange tijd sneller en kleiner het belangrijkste verkoopargument voor nieuwe processoren tegenwoordig is snel en energiezuinig belangrijk. Voor de grote sytemen heeft dat alles te maken met de warmteproductie van deze processoren. Energiezuinig betekent namelijk ook bijna altijd minder warmteproductie. Energiezuinig is met name belangrijk voor de steeds populairder wordende netbooks maar ook voor de grotere notebooks omdat die steeds meer de desktop vervangen. Is de batterij nu meestal 2,5 tot 4 uur bruikbaar, met uitzondering van een paar 6-cells batterijen, het streven is toch om een hele werkdag met één batterij te kunnen doen. Meer cellen aan een batterij toevoegen is door de gewichtstoename niet practisch dus zal de energieconsumptie omlaag moeten.

Het eerste resultaat van Intel, namelijk de Atomprocessor serie, was al een hele vooruitgang wat dat betreft, maar niet genoeg. Daarnaast ging veel winst weer verloren door de nog niet energiezuinige chipsets. Ook AMD is bezig met deze nieuwe trend maar had tot voor kort ook niet echt aansprekende resultaten. Dit zou kunnen veranderen door de aankondiging van hun nieuwe serie Turion Neo en Athlon Neo processoren die serieus zouden kunnen concurreren met het Atom platform. De eerste nieuwe netbooks zouden in november op de markt moeten komen en worden vast interessant qua prijs en prestatie. Het zal de eerste serieuze poging zijn om de hegemonie van Intel Atom processoren te doorbreken in dit razend populaire segment.

Te meer daar door de introductie van Windows 7 er toch wel behoefte is aan een krachtiger processor zonder gelijk de batterij leeg te trekken. Het door Microsoft nu nog in leven gehouden Windows XP bij gebrek aan beter, door het slechte presteren van Vista, moet nu rap vergeten worden ten gunste van Windows 7. Deze noodmaatregel, verlagen van de prijs van XP, was vooral nodig omdat de eerste generatie netbooks met Linux populairder dreigden te worden dan Windows. Netbooks worden vooral gebruikt in het lichte segment als internetten en mailen en daar heb je echt geen Windows voor nodig. Maar door de prijs te verlagen koos men toch weer voor het vertrouwde XP.

Een processor die al vanaf zijn eerste versie energiezuinig is maar nog niet erg zichtbaar in de pc-wereld is de ARM-processor. Deze oorspronkelijk in 1983 door Acorn Computers ontwikkelde RISC-processor werd aanvankelijk ontwikkeld voor de roemruchte Archimedes computer uit 1987. Een systeem wat met zijn RISC-OS en WIMP zijn tijd al ver vooruit was maar niet voor een gunstige prijs op de markt kon worden gebracht. Enige weerstand van Microsoft en Intel zal daar niet vreemd aan geweest zijn.  De processor is echter wel verder ontwikkeld en in licentie gegeven door Advanced RISC Machines Ltd aan veel partijen. Zoals gezegd niet in pc’s maar wel in pda’s, mobiele telefoons en andere energiezuinige apparaten zoals bijvoorbeeld de Ipod van Apple. Maar ook in heel veel andere apparaten met de behoefte aan een relatief eenvoudige processor zoals printers, tv’s, auto’s en wasmachines.

De ontwikkeling van de ARM-processor gaat echter ook door. Zo zijn er al dual en multicore ARM’s maar ook hogere snelheden tot inmiddels aangekondigde 1 Ghz zijn onderweg naar de markt. Die hogere snelheid en de nog steeds erg gunstige energiegebruik zouden ook heel geschikt zijn voor een netbook. Dat idee was bij een aantal producenten ook aanwezig en wordt nog versterkt door aangekondigde ARM Cortex A9-architectuur begin 2010. Daarbij is Google Androïd is inmiddels ook zeer geschikt voor ARM-processoren en wellicht dat ook Google Chrome OS een geschikt besturingssysteem is.

Het interessante aan deze ontwikkeling is dat Microsoft voor zover bekend geen ARM versie van Windows 7 heeft. Het enige Windows besturingssysteem wat dan overblijft is Windows  CE c.q. Windows Mobile maar het is de vraag of de consument hier een volwaardig besturingssysteem in ziet. Er zijn in ieder geval niet zoveel applicaties voor zoals bij Windows XP het geval is. Even interessant is het gegeven dat Apple wel over een OS X versie voor ARM-processoren beschikt omdat de Ipod deze versie gebruikt. En Apple beschikt over heel veel applicaties! En niet te vergeten Linux waarvan bijvoorbeeld Debian een productieversie voor ARM heeft. Zoals gezegd interessante ontwikkeling dus die energiezuinige processoren.

1 reactie »

  1. Update energiezuinige processoren op http://dingo13.blogspot.com/2009/12/update-energiezuinige-processoren.html

    Reactie door dingo99 — 05/12/2009 @ 01:41 | Beantwoorden


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.